خردل و خواص آن

در پزشکی از خردل به دو صورت استفاده می‌شود: خردل سفید و خردل سیاه. خردل سیاه به صورت دانه و خردل سفید به صورت آرد استفاده می‌شود.

معمولاً مردم خردل را به صورت سس استفاده می‌کنند که ترکیبی از دانه کوبیده‌ی خردل سفید و سرکه، روغن زیتون، نمک و فلفل است.

باید بدانید که این گیاه برای درمان بیماری‌ها و ناخوشی‌های زیادی موثر است مثل سرماخوردگی، کمردرد، یبوست، سرفه و غیره.

در این مطلب با گلچینی از خواص این گیاه شگفت انگیز آشنا می‌شوید.

* خردل ضد یبوست است

برگ‌های خردل سرشار از ویتامین C است و در کشور چین آن‌ها را به عنوان تقویت کننده و برای تصفیه‌ی خون به غذا اضافه می‌کنند.

روش استفاده: خردل سفید را به غذاهایتان اضافه کنید زیرا برای مقابله با یبوست مفید است.

* خردل برای درمان سرماخوردگی

اگر بینی‌تان گرفته است سراغ خردل بروید. خردل حاوی ترکیباتی مثل «میروزین» و «سینیگرین» است که خلط‌ها را روان و دفع آن‌ها را آسان‌تر می‌کند.

روش مصرف: دو قاشق غذاخوری دانه‌ی خردل را له کرده و با یک فنجان آرد گندم مخلوط و کمی آب اضافه کنید. مقداری وازلین به سینه‌ی خود بمالید و روی آن یک لایه ترکیب خردل و آرد پخش کنید. اجازه دهید این مرهم به مدت حداکثر 15 دقیقه روی سینه‌تان بماند. توجه داشته باشید اگر این مرهم بیش از این مدت روی پوستتان بماند امکان دارد پوستتان دچار سوختگی شود. توصیه می‌کنیم بعد از استفاده از خردل دست‌هایتان را با دقت بشوید.

 

* دم کرده‌ی خردل برای هضم بهتر غذا

زمانی که بی اشتها می‌شوید و یا احساس سنگینی می‌کنید جوشانده‌ی خردل می‌تواند کمکتان کند. در واقع خردل با افزایش ترشحات معده به هضم بهتر غذا کمک می‌کند.

روش استفاده: یک قاشق چای‌خوری نوک ساقه‌های خردل سیاه را با یک فنجان آب جوش به مدت 5 دقیقه دم کنید. محلول را صاف کرده و روزانه 3 فنجان تا درمان علائم بی‌اشتهایی و احساس سنگینی میل کنید.

* خردل کمردرد و روماتیسم را تسکین می‌دهد

زمانی که کمردرد دارید یا از دردهای روماتیسمی رنج می‌برید، خردل یک مسکن و گرم کننده‌ی خوب مفاصل است.

روش استفاده: روی یک قاشق چای‌خوری خردل آسیاب شده یک فنجان آب جوش بریزید و اجازه دهید به مدت 5 دقیقه دم بکشد. یک دستمال را به این دم کرده آغشته کرده و به مدت 10 دقیقه روی نقاط دردناک قرار دهید. یا این که یک پیمانه‌ی کوچک پودر خردل را با دو پیمانه آرد گندم و مقداری آب مخلوط کنید تا به صورت یک خمیر درآید. مرهم را روی یک حوله یا پارچه پخش و آن را لوله کنید. اول روی پوستتان وازلین بمالید و سپس مرهم را روی آن بگذارید. نباید مرهم خردل زیاد روی پوست بماند زیرا ممکن است پوستتان را دچار التهاب بکند. توجه داشته باشید این مرهم برای افرادی که از واریس رنج می‌برند مورد منع استفاده دارد.

* خردل سرفه را درمان می‌کند

خردل با عفونت‌های مجرای تنفسی مقابله می‌کند. اگر سرفه می‌کنید خردل را دریابید.

روش استفاده: یک پیمانه پودر خردل سیاه را با دو پیمانه آرد گندم و مقداری آب مخلوط کنید و هم بزنید تا به صورت خمیر در بیاید. خمیر را روی یک حوله پخش کنید و حوله را تا کنید. روی گلو و سینه‌تان وازلین بزنید و سپس مرهم را روی آن قرار دهید. این مرهم باید حداکثر 15 دقیقه روی پوستتان باشد و بیش از این مدت امکان دارد روی پوست ایجاد التهاب بکند. توجه داشته باشید این مرهم برای افرادی که از واریس رنج می‌برند توصیه نمی‌شود.

زیتون و خواص آن

 

روغن زیتون، روغنی نباتی است که از میوه‌ی درخت زیتون استخراج می‌شود و یکی از قدیمی‌ترین روغن‌های خوراکی است که بیشتر در کشورهای حوزه مدیترانه تولید و مصرف می‌شود. بررسی‌های جدید نشان می‌دهند که آمار بیماری‌های قلبی- عروقی و سرطان به همین دلایل در این مناطق کمتر است.

کشور اسپانیا حتی در کویرهایش نیز به زیتون کاری پرداخته است و امروزه یکی از صادرکنندگان عمده زیتون و روغن زیتون در جهان است. روغن زیتون فرآورده‌ای است که ابتدا یونانیان آن را تولید می‌کردند و این روغن برای آن‌ها منشاء ثروت محسوب می‌شده است.

نحوه‌ی استفاده از روغن زیتون

بسیاری از مردم تصور می‌کنند که این روغن را فقط می‌توان به همراه سالاد استفاده کرد اما باید گفت که در صورت درست مصرف کردن، حوزه‌ی مصرفی این روغن بسیار گسترده تر می‌باشد. اگر مایلید که از این روغن برای سرخ کردن استفاده کنید، سعی کنید حتماً نوع تصفیه شده آن که نقطه دود بالایی دارد استفاده شود، زیرا به راحتی نمی‌سوزد.

اگر برای سرخ کردن به درجه حرارت‌های بالا نیازمندید بهتر است از روغن مخصوص سرخ کردن استفاده کنید و بعد به آن روغن زیتون خالص بیفزایید و در این صورت مطمئن باشید که روغن زیتون تمام خواص خود را حفظ می‌کند. به شما توصیه می‌شود که این روغن را وارد رژیم غذایی روزانه‌تان کنید، زیرا این روغن جذب غذا نشده و غذا را ترد و خوشمزه تر می‌کند.

عواملی که در کیفیت روغن زیتون بکر در کارخانه‌ها نقش دارد:

* مهم‌ترین عامل زمان است به این منظور فاصله چیدن زیتون تا روغن گیری نباید بیش از 12 ساعت به طول انجامد.

* بسته‌بندی نامناسب در کارخانه‌ها نیز می‌تواند نگهداری این گونه روغن زیتون‌ها را با مشکل روبرو سازد مثلاً اگر در ظروف فلزی نامناسب نگهداری شود، باعث انتقال بوی فلز و زنگ‌زدگی به روغن می‌گردد.

* ماشین آلاتی که با آن روغن کشی انجام می‌گیرد باید از آلیاژهای بسیار مناسب باشد تا هیچ تغییری در ساختمان روغن ایجاد نکند.

 خواص درمانی روغن زیتون

زیتون سلامت شریان‌ها را تأمین می‌کند. کلسترول بد ( LDL ) را کاهش می‌دهد. مانع رسوب پلاک‌ها در جدار شریان و در نتیجه مانع تنگ شدن شریان‌ها می‌شود، قند خون را تنظیم می‌کند، آنتی اکسیدانی قوی است و برای کاهش ابتلا به سرطان و بیماری‌های قلبی موثر می‌باشد.

روغن زیتون سوزش و درد ناشی از سوختگی را تسکین داده، از بروز تاول جلوگیری می‌کند. کمپرس پوست در مورد آفتاب‌زدگی، سرمازدگی، گزش مار و حشرات با روغن زیتون سبب تسکین درد و سوزش و التیام می‌شود.

همچنین ماساژ پوست با روغن زیتون تعرق زیاد را کاهش می‌دهد. این در حالی است که ماساژ سر با روغن زیتون سبب تقویت پوست و مو گشته، شوره سر را برطرف می‌سازد.

چند قطره روغن زیتون سریعاً خارش و سوزش چشم را تسکین داده و آبریزش چشم را بر طرف ساخته و قوه بینایی را تقویت می‌کند. مخلوط مساوی روغن زیتون و گلیسیرین نیز نقش مفیدی در معالجه پوست پای ترک خورده دارد.

 نگهداری روغن زیتون

بعد از خرید در منزل، آن را در جای خنک و تاریک قرار دهید تا در معرض نور و حرارت نباشد. برای مثال روغن زیتون را در کمدهای پایین و دور از گرمای اجاق گاز نگهداری کنید و درب آن را بلافاصله بعد از مصرف محکم ببندید، زیرا روغن زیتون به شدت بو و مزه‌ی غذاهای دیگر را جذب می‌کند و در اثر تماس با اکسیژن هوا به شدت فاسد می‌شود. در صورتی که شما این مراقبت‌های ساده را انجام دهید روغن زیتون به مدت طولانی قابل نگهداری خواهد بود.

چگونه یک روغن زیتون مرغوب را تشخیص دهیم؟

1- روغن را استشمام کنید. بایستی بوی تند زیتون احساس شود یا به طور جزئی بوی سیب یا سبزی داشته باشد.

2- رنگ روغن زیتون را در نظر نگیرید، زیرا رنگ به آسانی می‌تواند تقلبی باشد. هر نوع از زیتون رنگ مخصوص خودش را دارد، علاوه بر این اگر برگ‌های زیادی همراه زیتون باشد روغن زیتون سبز رنگی به دست خواهد آمد که تولید کنندگان به این عمل مبادرت می‌کنند.

3- یک قاشق روغن را وارد دهان خود کنید و سپس هوا را از روی آن تنفس نمایید، بایستی مزه‌ی زیتون را داشته باشد یا ممکن است مزه‌هایی از قبیل مزه‌ی سیب، رازیانه یا یک گیاه علفی را احساس کنید که ایده آل است. اگر در دهان خود مزه‌ی فلزی (بوی حلبی) را احساس کنید این روغن ممکن است نامرغوب یا فاسد باشد.

4- روغن را در دهان خود چگونه احساس می‌کنید؟ در این آزمایش باید روغن طوری در دهان ریخته شود که سقف دهان را نپوشاند. روغن زیتون خوب از طریق حرکت در دهان تشخیص داده می‌شود. حرکت یک روغن نامرغوب بر روی زبان به کندی احساس می‌شود. همچنین پس از خوردن یک روغن زیتون مرغوب، بعد از چند ثانیه در انتهای گلو، تلخی و تندی احساس می‌شود.

 میوه زیتون

میوه زیتون به دلیل آن که حاوی نوعی گلیکوزید تلخ مزه می‌باشد برخی از تولیدکنندگان برای حذف این مزه نامطلوب آن را در سود 2 درصد و یا آب‌نمک قرار می‌دهند و بعد از تلخی‌زدایی، به منظور حذف این مواد آن را شستشو می‌دهند؛ لذا اگر خواستید از این نوع زیتون‌ها که به این ترتیب تلخی و ترشی آن‌ها از بین رفته مصرف کنید، آن‌ها را پس از خریداری چندین بار با آب گرم بشویید تا عوارض حاصل از سود و یا نمک به کار رفته در آن‌ها کاهش یابد.

بعد آن را با روغن زیتون بکر مخلوط کرده و میل نماید. به علت آن که در هنگام تلخی زدایی از مقدار روغن و مواد مغذی زیتون کاسته می‌شود؛ لذا با افزودن روغن زیتون به آن می‌توانید، کمبود املاح و ویتامین‌های آن را جبران کنید. هم چنین دقت کنید که زیتون خریداری شده شفاف و سفت باشد چرا که زیتون نرم و بدون جلا از ارزش تغذیه‌ای کمی برخوردار است.

علاوه بر زیتون سبز که در بازار موجود است نوع دیگری از آن وجود دارد که رنگ سیاه داشته و به آن زیتون پرورده گویند. تولیدکنندگان به منظور تولید زیتون پرورده هنگامی که رنگ آن زرد کاهی یا سبز است آن را برداشت کرده و از طریق آب‌نمک یا سود به همراه تزریق هوای فشرده به داخل زیتون‌ها، رنگ آن را تیره و سیاه کرده و در نهایت با قرار دادن آن‌ها در آب نمک و سپس بسته بندی و سالم سازی حرارتی آماده عرضه می‌کنند.

 نکته

به دلیل آن که آب‌نمک تا حدود بسیار زیادی به داخل میوه زیتون سبز یا سیاه نفوذ کرده و مصرف آن می‌تواند منجر به افزایش فشارخون و تنگی نفس گردد بنابراین مصرف‌کنندگان باید ابتدا آن را در آب خیس کنند تا نمک آن خارج شده و از عوارض شوری آن تا حدودی کاسته شود.

 توجه

بیماران و افراد سالمی که به امید بهره‌مندی از ویژگی‌های ممتاز روغن زیتون اقدام به تهیه آن می‌کنند در صورت عدم توجه به تاریخ مصرف و پروانه بهداشت روغن‌های داخلی و عدم توجه به برچسب فارسی‌نویس روغن‌های وارداتی ممکن است علاوه بر زیان‌های مادی متحمل خسارت در ابعاد مختلف بهداشت و سلامت شوند.